10/08/2016 Wandelen aan de Westerschelde

 

Woensdag 10 augustus 2016

 

Wandelen aan de Westerschelde

 

Op Sluis na, is Zeeuws-Vlaanderen voor velen onbekend gebied. En nochtans ligt het zo dichtbij en heeft het zoveel te bieden. Daarom is iedere VVA’er welkom op onze uitstap waarbij we naar Nieuwvliet en, voor de niet-wandelaars, naar Breskens trekken.

 

De wandeling start om 14 u. aan het strandpaviljoen ‘De Boekanier’ Duinovergang 19 Zeedijk 1/c 4504 PK Nieuwvliet Nederland. We verzamelen om 13.15 u. aan de parking van het politiekantoor aan de Lodewijk Coiseaukaai 3 8000 Brugge. Er is mogelijkheid om samen te rijden. Rechtstreeks naar De Boekanier rijden kan ook.

De wandeling is ongeveer 9 kilometer lang en brengt ons zowel aan het strand van de Westerschelde, in het natuurgebied de verdronken zwarte polder en het achterland met landbouwbedrijven en vakantiehuizen: echt een zeer afwisselend parcours. Onderweg lassen we een rustpauze in met een drankje.

De niet-wandelaars doen een rondvaart op de Westerschelde. Als het wat meezit, kunnen zeehonden geobserveerd worden en daarop volgt een geleid bezoek aan het visserijmuseum van Breskens. Voor de rondvaart en het geleid bezoek aan het visserijmuseum wordt in totaal 16 euro betaald.

 

We besluiten de namiddag met een maaltijd in het strandpaviljoen ‘De Boekanier’, dat heel mooi gelegen is aan de oever van de Westerschelde.

De prijs voor de maaltijd bedraagt 43 euro, drank inbegrepen (1 glas cava, twee glazen wijn en karaffen water). Er is keuze tussen volgende menu’s:

Voorgerecht: Tartaar van ossenhaas (V1) of Dungesneden Noorse zalm (V2)

Hoofdgerecht: Lamsrumsteak (H1) of Scholfilet (H2)

 

Belangstelling? Schrijf vóór 31 juli 46 euro over per wandelaar (maaltijd + drankje tijdens de wandeling) of 59 euro per niet-wandelaar op rekeningnummer BE49 4700 2621 4171 van Vlaamse Academici – Regio Brugge. Op de boot zijn slechts 30 plaatsen. Wees er dus snel bij. Vermeld bij de inschrijving uw keuze voor de maaltijd. Wie de tartaar van ossenhaas met de scholfilet neemt bijvoorbeeld, vermeldt 1 x V1H2.

 

Mail naar Bruno Comer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 050 50 00 86) indien u interesse hebt om samen te rijden en dus om 13.15 u. present te zijn aan de Lodewijk Coiseaukaai. Laat tegelijkertijd weten of u daarbij chauffeur wenst te zijn.

 

De anderen verwachten we om 14 u. aan De Boekanier (adres hierboven). Er is vlakbij een parking net achter de dijk. Er wordt daar verder afgesproken om met zo weinig mogelijk auto’s naar Breskens te rijden (voor de niet-wandelaars). 

03/09/2016 VVA Vriendenuitstap

 

Zaterdag 3 september 2016

 

V.V.A.-Vriendenuitstap

 

VILLA CAVROIS (Croix)

MUSEE D’ART MODERNE (Villeneuve d’Ascq)

DISTILLERIE CLAEYSSENS (Wambrechies)

 

 

Voor de vriendenuitstap van dit jaar kozen we enkele Noord-Franse toppers.

Maar opgelet: de uitstap heeft plaats op zaterdag!

 

Ons tijdschema is als volgt :

 

08.45 u.                 Vertrek aan de parking van het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat te Sint-Andries. Wij vertrekken stipt!

 

10.30 u.                 Geleid bezoek aan de Villa Cavrois. Een prachtig ingericht modernistisch kasteel. Over deze mooi gerestaureerde villa vinden jullie alles op : www.villa-cavrois.fr

                              

12.30 u.                 Middagmaal in het restaurant “La Terrasse du Héron” gelegen naast het Musée d’Art Moderne. Zie: www.laterrasseduheron.com. Wij voorzien een aperitief, driegangenmenu met wijn en water, koffie.

 

14.30 u.                 Geleid bezoek aan het “Musée d’Art Moderne, d’Art Contemporain et d’Art Brut” (een hele mondvol). Bezoek binnen en buiten  : Alle info op www.musee-lam.fr.

               

16.00 u.                 Op onze terugreis stoppen we nog even in Wambréchies waar wij de “Distillerie Claeyssens” bezoeken met een gids. Deze distilleerderij produceert één van de beste Noord-Franse jenevers. Met degustatie!

 

17.00 u                  Indien er nog tijd rest kunnen we wandelen tot aan de Deule om een frisse neus te halen voor we huiswaarts keren.

 

19.00 u.                 Terug in Brugge.

 

Dit wordt terug een unieke belevenis met veel cultuur en met jullie talrijke aanwezigheid wordt  het gewoon onweerstaanbaar!

 

Wij verwelkomen uiteraard alle VVA-leden met veel plezier, maar onze bus biedt maar plaats aan 52 personen.

 

Schrijf dus snel in door het bedrag van 79 € per persoon over te schrijven op rekening BE49 4700 2621 4171

van VVA-Brugge met vermelding “vriendenuitstap” en dit vóór 23 augustus 2016, zodat dat wij de zaak goed kunnen plannen. De inschrijvingen worden afgesloten op 23 augustus!

 

De overschrijving geldt als inschrijving

 

Die prijs omvat de volledige uitstap (de reis, de geleide bezoeken, alle spijs en drank zoals omschreven), behalve het verbruik op een terrasje in Wambréchies. Vertrekken met een lege portemonnee kan dus.

06/07/2016 Culturele fietstocht “Dwars door Brugge op de fiets”

 

 

Woensdag 6 juli 2016 om 19 uur stipt

 

Culturele fietstocht

“Dwars door Brugge op de fiets”

 

Vertrekpunt: Concertgebouw

 

Denkt u echt dat er in Brugge  geen plekjes meer zijn die u nog niet kent? Wij bij het VVA hebben leden-stadsgidsen die er een andere mening op nahouden. Kent u het Pastoor Van Haeckeplantsoen? Wie weet nog een zandweg liggen in het centrum van Brugge? Het godshuis De Croeser, zegt u dat iets? En welke site wordt ook wel ‘De eigentijds versie van het Begijnhof’ genoemd?

 

Een antwoord op deze en andere vragen krijgt u tijdens de fietstocht van  een goede twee  uur  (dat kan wat uitlopen,  het hangt een beetje af van de drukte op die dag) onder de kundige leiding van Christine Dieryck. Zo er meer dan 15 inschrijvingen zijn, kunnen we rekenen op Dr. Michel Deruyttere als tweede fietsende gids. Een kleine logische redenering leert ons dat het aantal deelnemers beperkt is tot 30.

We vertrekken om 19 uur stipt bij de ingang van het concertgebouw op het Zand en eindigen met een drankje in het historische Café Vlissinghe.

 

Inschrijven is nodig via overschrijving - uiterlijk tegen 23 juni  - van € 8,- p.p. op rekening BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA – Regio Brugge, met vermelding ‘Dwars door Brugge’. Het drankje achteraf is in de prijs inbegrepen.

 

 

19/06/2016 Wandeling in de Hazegraspolder in Knokke

 

 

Zondag 19 juni  om 10.00 uur

 

Wandeling in de Hazegraspolder in Knokke

 

 

Het natuurschoon rond Knokke omvat meer dan het Zwin. Dat zal de tocht onder begeleiding van een gids door de Oosthoek bewijzen.

Op deze wandelroute (5,5 km) verkennen wij de binnenduinen van het Zoute en de achterliggende polders van Knokke-Heist. Beide landschapstypes hebben een eigen wordingsgeschiedenis en verschijningsvorm.

De Hazegraspolder is een typisch open zeepolderlandschap met grote kavels van op de zee gewonnen gronden. Hiermee in sterk contrast staat het beboste binnenduinlandschap van de Blinckaert dat door zijn reliëfrijke karakter meer geborgenheid biedt.

Het uitgangspunt van de wandeling is het gehucht de ‘Oosthoek’. We wandelen langs de talrijke zeeweringsdijken die getuigen zijn van de strijd die de mens tegen de zee leverde om dit gebied in te polderen. 

We beklimmen vervolgens de  Blinckaertduin en aansluitend wandelen we door het Koningsbos.

De wandeling loop voor een klein deel langs onverharde wegen. Stevig schoeisel is aan te raden.

 

Verzameling hoek Oosthoekplein, Nieuwe Hazegrasdijk aan ‘Hof van Vlaanderen‘, Oosthoekplein 14.

 

 

Inschrijven door het storten van € 3,- p. p. op rekening BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA – Regio Brugge met vermelding ‘wandeling Knokke ‘, en dit voor 10 juni.

06/05/2016 tem 08/05/2016 Driedaags Val d'Oise

V.V.A.-Driedaagse

 

OISE² = OISE x OISE (Val d’Oise)

Vrijdag 6 mei t/m 

zondag 8 mei 2016 

 

Het bestuur weet van geen ophouden. Na een sabbatjaar (2014) hebben wij vorig jaar, op vraag van heel wat VVA’ers, in vier dagen het departement Seine Maritime verkend. Weer onvergetelijk voor zij die erbij waren en die ons bezworen hebben er toch maar niet mee te stoppen.

 

Dit is dan het resultaat. Geen vierdaagse, wel een driedaagse. Op die manier kan iedereen nog eens “Brugge’s mooiste dag” beleven of voor de niet-Bruggelingen : de Heilig Bloedprocessie gaan bekijken. 

 

De cryptische titel betekent gewoon dat onze reis in twee departementen verloopt : één dag in het departement Oise (60), ten noorden van Parijs, en twee dagen in het departement Val d’Oise (95), ten noordwesten en op luttele boogscheuten en steenworpen van Parijs. 

 

De aantrekkelijkheid van een VVA-reis behoeft geen verklaring meer. Telkens proberen wij plaatsen en bezienswaardigheden op te zoeken, die minder gekend zijn. En niet alleen dat: wij bieden een gevarieerd programma aan en dit voor een prijs waartegen geen enkele concurrentie op kan. Het gezelschap is (uiteraard) 5 ***** waard en de vriendschappelijke sfeer en ambiance navenant. 

 

 

Logies : Het hotel NOVOTEL CHÂTEAU DE MAFFLIERS ****, gelegen in een schitterend park naast het dorpje Maffliers. Bekijk de foto’s en het filmpje via de site www.accorhotels.com, en alleen het bekijken ervan haalt jullie al over de streep. Zeker één van de mooiste hotels waar VVA ooit zal verbleven hebben. 

 

Programma : In grote trekken…

 

Dag 1: De hele dag is gewijd aan en wordt doorgebracht in het domein van het Château de Chantilly. 

 

’s Morgens bezoeken wij kort Les Grandes Ecuries of het Musée du Cheval, gevolgd door een demonstratie paardendressuur. 

 

De lunch nemen wij in het restaurant van het kasteel : “La Capitainerie”. 

Onmiddellijk na de lunch en in het restaurant krijgen wij een demonstratie van de bereiding en een degustatie van Crème  Chantilly. 

 

z.o.z.

 

 

Daarna bezoeken wij onder leiding van een gids “Les Grands Appartements” en “La Grande Singerie” (!) of het Grote Apenkot (?), waarna een vrij bezoek aan het Musée Condé.

 

Wij besluiten de dag met, voor de liefhebbers, wat gekuier in het imposante park, ontworpen in de 17de eeuw door de Franse tuinarchitect André Le Nôtre.

 

Website : www.domainedechantilly.com. Voor een plaatje van het restaurant, klik je op het rubriekje “Préparer ma visite”.

 

 

Dag 2: Een dagje Ecouen. Wellicht onbekend voor nagenoeg iedereen, ten onrechte…

 

’s Morgens bezoeken wij met gidsen het Musée de la Renaissance, uiteraard gewijd aan de Renaissancekunst in Frankrijk en gelegen in een prachtig kasteel. 

Website : http://musee-renaissance.fr.

 

De lunch nemen wij in het restaurant van het kasteel. 

Website : http://delyan.fr/delyan-ecouen.html. 

 

Voor de namiddag hebben wij een geleid thematisch bezoek voorzien van het stadje onder de titel “Parcours des Peintres” en wij eindigen in de toeristische dienst bij de telegraaf van Chappe en een ‘goûter’.

 

Website : http://www.otecouen.fr; www.ecouen.fr. 

 

 

Dag 3: … en laatste dag : Pontoise. 

 

In de voormiddag bezoeken wij met een gids “le coeur historique” van het stadje Pontoise.

 

En daarna gaan wij de boot en de Oise op :

- eerst voor het middagmaal dat wij aan boord van ons schip nemen, waarbij het schip aan de kade gemeerd blijft;

- en na de lunch een “croisière fluviale” tot Auvers-sur-Oise (waar Van Gogh nog heeft verbleven en daar o.a. de kerk heeft geschilderd) en terug naar Pontoise. 

 

Website : https://www.ville-pontoise.fr. 

 

De beide avondmalen nemen wij in het restaurant van het hotel. 

 

Richtprijs : 475,- € p.p. all-in (hotel, alle maaltijden met begeleidende dranken, alle bezoeken) op 

basis van een tweepersoonskamer; 80 € meer voor een single. Aangezien veel leden over een

annulatieverzekering beschikken, zullen wij die niet voorzien voor de groep. Wil dus evt. zelf een 

dergelijke verzekering afsluiten.

 

Vervoer : “Albion” (Zeebrugge), zoals vorig jaar. 

 

Reservatie : Wil je er bij zijn, wacht niet te lang en schrijf zo snel mogelijk (vóór eind februari) een

voorschot van € 200,- per persoon over op rekening BE49 4700 2621 4171 van VVA Brugge met 

vermelding “Oise”. 

 

Max. 50 deelnemers.

 

Een driedaagse met een onklopbare prijs/kwaliteit verhouding. Doen dus…!