27/06/2017 Bezoek aan de openluchttentoonstelling Crystal Ship

 

Dinsdag 27 juni 2017 om 19.00 uur

 

Bezoek aan de openluchttentoonstelling Crystal Ship

 

Bijeenkomst voorkant station Oostende

 

In Oostende gaat voor de tweede maal het kunstenfestival “The Crystal Ship” door. Ondertussen hebben meer dan 25 nationale en internationale kunstenaars er de badstad ingepalmd met hun muurschilderingen op kleine rijhuizen of gebouwen van meer dan dertig meter hoog. Sinds de vorige editie werden er 18 nieuwe kunstwerken toegevoegd.

Je kan er o.a. werken bewonderen van de Belgen Roa en Noir, Fintan Magee, Robert Montgomery, Ella & Pitr en Pixelpancho.

Met “The Crystal Ship” tentoonstelling wil Oostende terug op zoek gaan naar de basis van de kunst: “het beheersen van een bepaalde ambacht”

Tijdens een ongeveer 2 uur durende wandeling komen we alles te weten over deze indrukwekkende werken. Een gids neemt ons mee op sleeptouw en toont ons de verschillende pareltjes in het oostelijke of westelijke deel van de stad.

Concreet : we spreken af om 19 uur aan de voorkant van het station in Oostende.

Deelnemen kan via overschrijving van 12 euro p.p. met vermelding “Crystal Ship” op rekeningnummer BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) en dit ten laatste tegen 18 juni.

 


Ter info: voorlopig kan je nog gratis parkeren ter hoogte van achterkant van het station, inrit via de Stapelhuisstraat. Met een poortje op het einde van deze parking kan je via de perrons de voorkant van het station bereiken. Deze situatie kan eventueel wijzigen in de loop van de zomermaanden. Wanneer alle inschrijvingen binnen zijn, zullen alle ingeschreven de deelnemers-lijst ontvangen. Zo kunnen jullie eventueel onderling afspreken om samen te rijden.

 

 

 

11/06/2017 Wandeling in de zwinvlakte

 

Zondag 11 juni 2017 om 14.00 uur

 

Wandeling in de Zwinvlakte

 

Het Zwin is sinds juni vorig jaar dé nieuwe trekpleister aan de kust die helemaal op de natuur gericht is.

 

Het natuurpark onderging een heuse metamorfose. De kooien, de vijvers, de wandelpaden en de gebouwen zijn er niet meer en daardoor ontstond er ruimte voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden.

 

Blikvangers zijn de zeven themahutten en het kijkcentrum van waaruit de bezoeker zich bij alle weeromstandigheden kan inleven in de ongerepte vlakte.

Een wandeling doorheen dit uniek gebied blijft een bijzondere ervaring, zelfs voor wie er al meermaals geweest is. Het natuurgebied leeft op het ritme van het getij en van de seizoenen. De dagelijkse invloed van het zoute zeewater maakt de fauna en flora buitengewoon. Het jaar door veranderen de aanblik en de kleur van de vlakte met als topper het prachtige paars van het lamsoor in de zomer. De bezoeker krijgt de gelegenheid om de typische en bijzondere Zwinnatuur op een heel attractieve, boeiende en prikkelende manier te ontdekken.

 

Wie met ons onder begeleiding van een natuurgids wil deelnemen aan deze wandeling, komt met stevig schoeisel en eventueel regenkledij op zondag 11 juni 2017 om 14.00 u stipt naar het Zwin Natuurcentrum, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist. Parkeren kan, met een parkeerticket van 5 euro.

 

 

Schrijf 15 euro p.p. over voor het bezoek en de gids op het rekeningnummer BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA-Brugge met vermelding ‘Zwinvlakte’, vóór 1 juni.

07/03/2017 Introductie in de wondere wereld van de opera

 

Dinsdag 7 maart 2017 om 20.15 uur

 

Meersenhuis, Oostmeers 3, Brugge

 

Peter Vandamme

 

Introductie in de wondere wereld van de opera

 

Over geen muziekgenre worden meer grapjes gemaakt dan over opera: ‘Opera is een gebeuren waar iemand die een dolksteek krijgt, begint te zingen in plaats van te bloeden’ of ‘Ik zing liever een aria dan dat ik ernaar moet luisteren’.

Toch is de opera al vier eeuwen lang een van de grote genres  in de westerse muziekcultuur. Het harmonisch samengaan van tekst (het libretto) en muziek is altijd een geduchte uitdaging geweest en bovendien brachten grote klassieke componisten, onder meer Mozart en Verdi, dikwijls ook een boodschap: filosofisch, maatschappijkritisch, politiek…

In de loop van de 20ste eeuw kreeg de opera de reputatie van elitair en duur te zijn. Iets voor rijke mensen in avondkledij.

Sinds enkel decennia kent het genre een nieuwe bloei. In Vlaanderen kost een kaartje voor een operavoorstelling op topniveau maar een fractie van wat men betaalt voor een voetbalwedstrijd of een popconcert.

 

Een avond met de Brugse politierechter Peter Vandamme is een hartverwarmende belevenis,… als het over opera gaat.  Hij is ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van  “Opera  Vlaanderen - Ballet Vlaanderen” en draagt met passie en overtuiging zijn liefde voor de opera uit, ondersteund door geluids- en beeldmateriaal. Zijn gehoor blijft er nooit onverschillig bij.     

09/05/2017 Bedrijfsbezoek WIENERBERGER (Kortrijk)

 

Dinsdag 9 mei 2017 om 17.00 uur stipt

 

Bezoek Pannenfabriek Pottelberg

Wienerberger

Moeskroensesteenweg 296 te Aalbeke

 

 

Een kleidakpan lijkt voor de leek op het eerste zicht een banaal product. Niets is evenwel minder waar!

De dakpannen in gebakken aarde die door de dakdekker vakkundig op een woning worden gelegd, zijn het resultaat van een gesofisticeerd productieproces waar heel wat gespecialiseerde kennis en moderne spitstechnologie aan te pas komen. Wij gunnen u graag een blik achter de schermen van de "geboorte" van een dakpan: het verhaal van de klei tot het afgewerkt product.

We hebben de mogelijkheid om de fabriek te bezoeken tijdens de productie van de pannen en krijgen uitleg over: ‘kleikoeken’, ‘barbotine’, ‘engobe’, ‘thermische behandeling’. Na het ongeveer 2 uur durend bezoek, biedt de firma Wienerberger ons een drankje aan.

 

Om veiligheidsredenen dienen we de groep te beperken tot 40 personen.

Dus schrijf snel en dit voor 2 mei : liefst per mail naar Jan De Graeve: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of tel 050 37 28 23.

 

Wanneer alle inschrijvingen binnen zijn, zullen alle ingeschrevenen de deelnemerslijst ontvangen. Zo kunnen jullie eventueel onderling afspreken om samen te rijden.

 

Voor problemen de dag zelf, neem contact op met Jan De Graeve op nr.

0477 79 77 02.

 

 

De fabriek kun je best bereiken via de autosnelweg vanaf Brugge naar Kortrijk, op de verkeerswisselaar voorbij Kortrijk neem je de E17 naar Rijsel (Lille) en dan de eerste afrit Moeskroen, dan onmiddellijk de eerste afslag links naar Aalbeke. De fabriek staat op die straat aan de linkerzijde, nr 296.

21/02/2017 Whisky Nosing & Tasting

 

Dinsdag 21 februari 2017 om 20.15 uur

 

In het Meersenhuis, Oostmeers 3 te Brugge

 

Whisky Nosing & Tasting

 

Johan Dedeyne

 

Een whisky als aperitief, digestief of gewoon bij het lezen van een boek, het beluisteren van muziek of het bekijken van een film: elke gelegenheid is goed om van een exquise whisky te genieten.

 

Johan Dedeyne neemt ons mee op een boeiende ontdekkingstocht over de drank die ooit de naam “levenswater” droeg ; je leert over de verschillen in de soorten whisky, over het verschil tussen ‘gewone’ en ‘speciale’ whisky’s of ‘duurdere’ whisky’s , maar ook over het productieproces, de rijping, de afdronk…

 

Enkel theorie zou ongepast zijn, daarom word je via verschillende whisky’s uit verschillende regio’s meegenomen in zowel ‘nosing’ (het genieten van de aroma’s) als ‘tasting’ (leren whisky correct degusteren). Om ons aan te passen aan de actuele beweging van foodparing, worden ook passende (whisky)-gerechtjes aangeboden.

 

Ongetwijfeld wordt het een aangename en leerrijke avond.

 

Wilt u genieten van een degustatie van lekkere en uitzonderlijke whisky’s met bijhorende hapjes, schrijf dan voor 10 februari  € 25,- p.p. over op de rekening

 

BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA – Regio Brugge met vermelding ‘Whisky’. De overschrijving geldt als inschrijving. Om praktische en didactische redenen is het aantal deelnemers beperkt tot 30!