25/08/2018 Vriendenuitstap CWRM-KEMMEL-PASSCHENDAELE-TYNE COT

 

V.V.A. Vriendenuitstap

CWRM-KEMMEL-PASSCHENDAELE-TYNE COT

 Zaterdag 25 augustus 2018

In dit laatste herdenkingsjaar van de Groote Oorlog brengen we een bezoek aan vier belangrijke sites in de Westhoek. De commandobunker is niet open op zondag, daarom wordt de ééndaagse verplaatst naar zaterdag 25/8. Draag stevige stapschoenen, we wandelen in de klei van de Westhoek.

PROGRAMMA:

 7.30 u. stipt vertrek op de parking van het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat.

 8.30 u. Vrij bezoek aan de Land-art-installatie ComingWorldRememberMe

CWRM herinnert aan de zinloosheid van de oorlog: gisteren, vandaag en morgen. 600.000 beeldjes: een beeldje voor elk van de slachtoffers van WOI in België. Iedereen wandelt op eigen tempo naar en doorheen de land-art-installatie. Tijdens het 2de deel van het wandelparcours kun je op verschillende rustpunten oorlogspoëzie horen en zien. De wandeling eindigt op de uitkijkbrug met een treffend uitzicht op de indrukwekkende land-art-installatie.

10.00 u. Bezoek met gids aan de Commandobunker Kemmel

De commandobunker is een relict van de Koude Oorlog. Deze bunker werd gebouwd begin de jaren vijftig. In 1963 werd door het opperbevel van de Belgische Strijdkrachten beslist om deze bunker in te richten als hoofdkwartier in geval van oorlog of conflict. Met de val van de Berlijnse muur in 1989 werd hij buiten gebruik gesteld.

Opgelet: Iedereen met een normale conditie kan de bunker bezoeken, maar hou er rekening mee dat er 82 trappen zijn.

12.30 u. Driegangenlunch in Bistro Koklikoo te Zonnebeke

14.00 u. Bezoek met gids aan het Memorial Museum Passchendaele 1917

Het museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit WOI met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van amper acht kilometer …

16.15 u. Bezoek met gids aan Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke

Tyne Cot Cemetery is de grootste militaire begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Het is de belangrijkste getuige van de bloedige slag bij Passendale. Het is de begraafplaats van 12.000 Britse, Ierse en Nieuw-Zeelandse soldaten. Op de muur achter de begraafplaats staan nog eens 35.000 namen van gesneuvelden, zonder gekend graf.

17.30 u. Afsluitende drink met kaasproevertje in de Oude Kaasmakerij in

   Passendale

19.30 u. aankomst in Brugge

Wij verwelkomen uiteraard alle VVA-leden, maar onze bus biedt ook dit jaar maar plaats aan 52 personen. Inschrijven kan tot uiterlijk 10 augustus door storting van 79,- € per persoon op rekening BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA-Brugge met vermelding “vriendenuitstap”. Wie een geldige Lerarenkaart kan voorleggen betaalt 74,50 €.

08/09/2018 Het Romeins Archeologisch Museum te oudenburg

 

Woensdag 8 augustus 2018

 

Het Romeins Archeologisch Museum te Oudenburg

 

Op een boogscheut van Brugge ligt de oude Romeinse stad Oudenburg. Van dat glorierijk verleden valt er bovengronds weinig te merken. Maar de archeologische vondsten zijn zeker het bezichtigen waard, ook al wordt de archeologie wel eens een ‘wetenschap zonder toekomst’ genoemd.

De voorwerpen worden tentoongesteld in het archeologisch museum in het centrum van de gemeente dat we zullen bezoeken met een gids.

We beginnen onze tocht met een bezichtiging van de kerk van Ettelgem, een deelgemeente van Oudenburg die maar op twee kilometer van het centrum verwijderd is. Deze romaanse bidplaats is een van de oudste uit de streek en de gids zal ons ook een en ander vertellen over de merkwaardige begraafplaats.

Na het bezoek aan het museum krijgen we een plaatselijke lekkernij - een Sint Arnolduscake met koffie of thee - opgediend in de cafetaria van het museum.

Vanuit Brugge is het heerlijk fietsen naar Oudenburg via het kanaal Brugge – Oostende dat we volgen tot in Plassendale. Via de vaart naar Nieuwpoort komen we vlakbij Oudenburg terecht. We laten deze gelegenheid niet onbenut om een stevige fietstocht te organiseren (heen en terug naar Ettelgem en Oudenburg ongeveer 35 km). We verzamelen op woensdag 8 augustus om 13 uur aan de Scheepsdalebrug (kant centrum) om van daaruit het fietspad aan de linkeroever van de vaart naar Oostende te volgen.

Je mag ook met de auto komen. Wees dan op de afspraak aan de romaanse kerk (niet de parochiekerk) van Ettelgem (Oudekerkstraat te Oudenburg) om 14.30 u. Onmiddellijk voorbij de romaanse kerk is er parkeergelegenheid. Eenmaal de inschrijvingen binnen zijn, zullen we een lijst met de deelnemers verspreiden zodat onderling afgesproken kan worden om samen te rijden.

De koffieklets in het museum eindigt rond 18 uur, daarna keren de fietsers naar Brugge terug waar onderweg – op eigen kosten – nog een gearroseerde rustpauze genomen kan worden.

Wil je deelnemen aan deze activiteit? Stort dan vóór 27 juli € 13,- p. p. op de rekening BE 49 4700 2621 4171 van VVA Brugge  met vermelding van ‘Oudenburg fiets/auto’. Bij slechte weersvoorspellingen zal vooraf met de fietsers contact opgenomen worden om te zien wat ons te doen staat.

29/05/2018 Bezoek aan het Paardenhotel Wentein en het Fort van Beieren

 

Dinsdag 29 mei 2018

 

Bezoek aan het Paardenhotel Wentein

en het Fort van Beieren

 

Achter de hotsende koetsen in de Brugse binnenstad steekt heel wat ondernemerschap  waarvan het ‘paardenhotel’ van de familie Wentein een mooi staaltje is. We bezoeken deze indrukwekkende stal met 28 boxen, solarium – waar de paarden kunnen recupereren na een regendag – en een multifunctionele badkamer. Camerabewaking, een efficiënt voedingssysteem en een digitaal systeem waarin alle informatie over de dieren is opgeslagen zijn andere snufjes van de zorg voor paarden anno 2018.

 

De gids legt in een PowerPointpresentatie uit hoe de stal werkt. Dit alles binnen het decor van een historische schuur die op zichzelf al de moeite waard is.

 

Nadien maken we een wandeling naar het gerestaureerde Fort van Beieren, het ‘fort zonder oorlog’. In het begin van de achttiende eeuw werd Vlaanderen gedurende een zestal jaar bezet door Franse troepen en in die periode bouwden ze het fort om de regio te verdedigen tegen de Nederlanders. In 1706 had een coalitie van Britse en Nederlandse legers de Fransen uit Vlaanderen verdreven en verloor het fort zijn betekenis.

 

Een vijftal jaar geleden heeft de provincie West-Vlaanderen een vierde van de versterking in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Tijdens de wandeling maken we kennis met zowel de cultuurhistorische als natuurhistorische aspecten van dit domein.

 

We verzamelen met de fiets om 18.40 u. aan de Dampoort en rijden dan samen naar het Fort van Beieren dat maar een tiental minuten ver ligt. Wie met de auto komt, rijdt best meteen naar het Fort van Beieren Gemeneweidestraat 51 8000 Brugge. De rondleiding begint om 19 uur. 

 

Na de rondleidingen drinken we nog iets in het eetcafé ‘Fort van Beieren’ dat naast het paardenhotel ligt.

 

Belangstelling? Schrijf 8 euro per persoon over op rekening BE49 4700 2621 4171 van VVA - Regio Brugge. In deze prijs is een drankje inbegrepen.

20/06/2018 Bomen spotten van Sint-Andries tot Jabbeke

 

Woensdag 20 juni 2018

 

Bomen spotten van Sint-Andries tot Jabbeke

 

 

Deze keer heeft de fietstocht als thema: ‘Merkwaardige bomen’.

 

Sint-Andries telt niet alleen een aantal boomkwekerijen, maar herbergt ook een beuk die bij de tien mooiste bomen van Vlaanderen gerekend wordt. De adel die de kasteeltjes in de gemeente bewoonde, hechtte veel belang aan natuurzorg en daarvan zijn nu nog sporen te vinden in de vegetatie, zoals de bomen.

 

Er valt dus heel wat te vertellen.

 

We vertrekken om 18.30 u. aan de parking van de Carrefour, Gistelse Steenweg 344 te Sint-Andries.

 

We fietsen richting Jabbeke en komen voorbij een selectie van de mooiste bomen, de ‘benen van het landschap’, zoals ze wel eens genoemd worden. Telkens gaat de gids in op hun landschaps- en natuurwaarde, hun historie en vertelt verhalen en verrassende anekdotes.

 

Na een goeie 25 km zijn we aan ‘de Platse’ van Sint-Andries waar we samen nog gezellig iets drinken.

 

Belangstelling?

Schrijf 5 euro per persoon over op rekening BE49 4700 2621 4171 van VVA - Regio Brugge. In deze prijs is een drankje inbegrepen.

15/05/2018 Bedrijsbezoek BARCO (Kortrijk)

 

Bedrijfsbezoek Barco

One Campus Barco

 

Dinsdag 15 mei  2018 om 18.00 u. stipt !

Barco - Beneluxpark 21
8500 Kortrijk

 

De futuristische One Campus van Barco, waarbij in 2016 de activiteiten op één campus gecentraliseerd werden, mag terecht een oriëntatiepunt genoemd worden in Kortrijk. Het is voor de technologiereus het grootste facilitair project in zijn geschiedenis. Het nieuw kantoorgebouw “The Circle” speelt in op de toekomstige noden en creëert een gevoel van samenhorigheid die de wetenschappelijke samenwerking stimuleert.  De nieuwe campus is een realisatie van het Gentse architectenbureau Jaspers-Eyers. Het gebouw is energiezuinig en geconcipieerd op basis van de meest recente wetenschappelijke vondsten.  Het project vormde uiteraard ook een uitdaging op het vlak van change management.  

 

De VVA gaat graag langs bij Barco om dit fijne staaltje van moderne architectuur van binnen en van buiten te ontdekken, en natuurlijk ook om kennis te maken met de allernieuwste producten uit de drie divisies: Entertainment (digitale cinema), Healthcare (nieuwste ontwikkeling van beeldschermen voor radiologie, pathologie, tandheelkunde en operatiekwartieren) en Enterprise (bedrijfstoepassingen zoals Clickshare en Videowalls). Na het bezoek is er nog een kleine receptie.

Het bedrijfsbezoek duurt ongeveer 2 uur, de receptie nadien maximaal 1 uur.

 

Wil je er graag bij zijn, bevestig dan ten laatste tegen 27 april je deelname door overschrijving van 22,- € per persoon op de rekening BE49 4700 2621 4171 van VVA-Brugge met vermelding “BARCO carpoolen” zo je wenst mee te rijden of “BARCO zelf rijden” zo je met eigen wagen rijdt.  Ben je chauffeur, stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met je nummerplaat.

 

Bij Barco krijgt iedere deelnemer immers een badge.  Daarom verplicht de firma ons om de namen van alle deelnemers, net als de nummerplaten van de gebruikte voertuigen tegen uiterlijk einde april mede te delen.

 

Om die reden worden de inschrijvingen op 27 april afgesloten en zullen nadien geen inschrijvingen meer aanvaard worden.  Wees er vlug bij, want het aantal deelnemers is beperkt!

 

Zoals hierboven vermeld, reizen we naar Kortrijk met eigen vervoer.  Voor diegenen die “carpoolen” hebben vermeld, zal na het afsluiten van de inschrijvingen medegedeeld worden met wie zij zelf kunnen afspreken om mee te rijden.