07/08/2019 Bezoek aan de Atlantikwall te Raversijde

 

Woensdag 7 augustus 2019

 

Bezoek aan de Atlantikwall te Raversijde

 

Het complex van bunkers in het ‘provinciedomein Raversyde’ is het best bewaarde deel van de Atlantikwall aan de Vlaamse kust. Die was bedoeld om de geallieerde invasie van 75 jaar geleden tegen te houden, maar op zes juni 1944, de eerste dag  van de invasie, werd de muur al na enkele uren doorbroken. Hitler had krachten tegen zich in het leven geroepen die hij onmogelijk de baas kon.

Ook in de Eerste Wereldoorlog waren er al Duitse versterkingen in Raversijde om de haven van Oostende te beschermen. Het complex is verrassend groot omdat de Duitsers ervan uitgingen dat de landing dichtbij een haven zou plaats hebben. Op de Normandische invasiestranden legden de geallieerden echter een kunstmatige haven aan.

Het geheel van de Duitse verdedigingswerken bezoeken we met een gids op woensdag 7 augustus. Nu en dan moeten er trappen gedaan worden. We spreken om 13.45 uur af aan de ingang van het complex, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende.

De namiddag sluiten we af met een gebakje en een koffie (of thee) in de cafetaria van het domein. Rond 17 uur zal de activiteit afgelopen zijn en keren we huiswaarts.

De kostprijs voor dit alles bedraagt € 18,- p.p., te storten voor vrijdag 26 juli, op rek. nr. BE49 4700 2621 4171 van Vlaamse Academici – Regio Brugge. De betaling geldt als inschrijving. Als je zelf wil rijden, vermeld dan ‘chauffeur’ in de mededelingszone.

We raden iedereen aan te carpoolen. Als de inschrijvingen binnen zijn, zullen we de lijst van de deelnemers naar iedereen rondmailen. Onderling kunnen jullie de nodige afspraken maken.

15/06/2019 Heren van Gruuthuse

 

Zaterdag 15 juni 2019

 

Geleid bezoek kasteelpark zomerverblijf van de Heren van Gruuthuse

 

Iedereen kent wel het stadspaleis van de Heren van Gruuthuse in Brugge. Dit was hun winterverblijf. Maar wie kent hun zomerverblijf, in 1454 gekocht door Lodewijk van Gruuthuse, in Oostkamp?

 

Weinig mensen kunnen hier bevestigend op antwoorden want tot voor kort werd het domein nooit opengesteld voor het publiek. Nu is het, mits lang vooraf aan te vragen, tienmaal per jaar mogelijk om het kasteelpark te bezoeken. Het VVA-bestuur heeft een bezoek kunnen regelen.

 

Op zaterdag 15 juni kunnen we het park onder leiding van een gids verkennen.

Het is een enige gelegenheid om dit 30 ha groot domein, sedert 1596 in bezit van de huidige eigenaars, de familie d’Ursel, te bezoeken. Het park, ontworpen door de Franse tuinarchitect Henri Duchêne (1841-1902), is bijzonder waardevol.

 

De wandeling duurt ongeveer twee uur en zal met geschiedenis- en natuurweetjes gekruid worden.

We sluiten af met een drankje (inbegrepen in de prijs) in ‘Het Raetshuijs’,

Brugsestraat 2,  Oostkamp.

 

Praktisch:

0m 14.30 u. start het bezoek aan de ingang van het kasteel, Stationsstraat 196 te Oostkamp

Deelnameprijs: € 6,- p.p.

Fiets je mee in groep tot aan het kasteel? Afspraak om 13.45 u. aan de Kiss & Ride zone aan de voorkant van het station van Brugge

Wie met de wagen komt, kan - indien er geen plaats is langs de Stationsstraat - zijn auto uitzonderlijk parkeren in de dreef rechtover de ingang van het kasteel.

 

Vooraf inschrijven is wel verplicht. Stort op het rekeningnummer van VVA – Regio Brugge BE49 4700 2621 4171 ten laatste op 1 juni 2019. Het aantal plaatsen is beperkt.

23/04/2019 Het Museum van de Misdaad

 

Dinsdag 23 april 2019

 

STAM, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent

 

Het Museum van de Misdaad

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een  bijzondere collectie foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden in de loop van de jaren werden opgelost. Die was oorspronkelijk bedoeld om  politiemensen op te leiden. Dankzij de tentoonstelling kan het grote publiek zich verdiepen in die onderzoekstechnieken zoals het getuigenverhoor, sporenonderzoek, ballistiek, reconstructie of een autopsie.

Het is een tot de verbeelding sprekende verzameling: vals geld, moordwapens, vingerafdrukken, robotfoto’s, muizenvergif, verboden wapens…

De kansspelen en ‘onzedelijke’ foto’s in het depot van in beslag genomen verboden goederen tonen hoe bepalend de tijdgeest is voor onze kijk op misdaad.

 

Deze zonderlinge collectie maakt de rechercheur in jou wakker!

 

We vertrekken samen vanuit Brugge met de trein. Afspraak in de vertrekhal van het station om 12.40 u. Iedereen koopt zelf zijn treinticket.  Het STAM-museum bevindt zich op amper 1 km of 13’ stappen van het station Gent-Sint-Pieters.  Het is minder aangewezen om bus of tram te nemen.

In de prijs zijn de gids en de toegang tot het museum inbegrepen.

 

Inschrijven kan  door overschrijving van 10,- €  op de rekening

BE49 4700 2621 4171 van VVA Brugge ten laatste tegen 15 april.

25/05/2019 Ons cultureel erfgoed: schijnwerpers op vakmanschap

 

Zaterdag 25 mei 2019

 

Ons cultureel erfgoed: schijnwerpers op vakmanschap

 

We organiseren voor onze leden op zaterdag 25 mei een bezoek aan 2 ateliers aangesloten bij het label Handemade in Brugge:


- Exclusive Drums , Pathoekeweg 34C, 8000 Brugge


Meer dan 25 jaar lang ontwierp Dirk Defauw meubels op maat. Door de jaren heen werd muziek en drummen voor hem meer dan een hobby. Ondertussen is de droom ook werkelijkheid geworden onder de naam ‘Exclusive Drums – custom made stave shell drums’.  Exclusive Drums bouwt op vraag van de klant unieke drumstellen o.a. met recyclage hout.

 

- Art in Glass , Peraltastraat 53, 8000 Brugge


Voor Marcel Vlamynck kent glas geen geheimen meer! Hij is gespecialiseerd in zowel Australische, Tsjechische als Italiaanse glasblaastechnieken en doet daarnaast ook aan fusing en vormsmelten.

 

Praktisch:

Er is plaats voor 40 personen. Gezien de grootte van de ateliers splitsen we ons op in 2 groepen van ongeveer 20 personen. Elk bezoek duurt ongeveer 1 uur. We sluiten onze activiteit af omstreeks 16.30 u. met een drankje (inbegrepen in de prijs) in café De Kroon, Houtkaai 2, 8000 Brugge.

Deelnemen kan enkel via inschrijving en dit door ten laatste op 20 mei € 7,- p.p. te storten op het rekeningnummer BE 49 4700 2621 4171 van VVA – Regio Brugge.

 

We spreken af :

- Fietsers: om 13.30 u. ter hoogte van het rond punt Sint-Pietersgroenestraat /Vaartstraat/Pathoekeweg.

- Met de wagen: vul  “wagen”  in bij de mededeling bij overschrijven en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met vermelding van het aantal personen dat met de wagen komt. We mailen u dan ten laatste de dag voor de activiteit een schema door met de volgorde en tijdstip van uw bezoek.

12/03/2019 Bedrijfsbezoek ARDO ARDOOIE

Bedrijfsbezoek ARDO

“We preserve nature’s gifts”

Dinsdag 12 maart om 14.00 u. stipt

 

Dit jaar krijgen wij de kans om de onderneming van het jaar 2018 te bezoeken en begeven wij ons naar het “Silicon Valley van de groente-industrie”.

 

De firma ARDO werd opgericht in 1977. In 2015 fuseerden de twee bedrijven van de families Haspeslagh en Dujardin, en groeide het bedrijf uit tot de grootste producent van diepvriesgroenten in Europa - met een omzet van meer dan 1 miljard euro. De ARDO-groep telt 21 productiesites in negen landen, en verschaft in Europa werk aan 3800 werknemers, waarvan 1000 in België.

Ardo exporteert naar 60 landen. 40 procent van Ardo’s jaarproductie gaat naar de retail, 35 procent naar foodservice en 25 procent naar de voedingsindustrie. Zowat elke supermarkt in Europa verkoopt onder haar huismerk groenten van deze West-Vlaamse reus. Daarnaast worden hun diepvriesgroenten verkocht aan cateraars voor rusthuizen, scholen, zieken- huizen en bedrijven over heel Europa. Ardo’s producten worden ook verder verwerkt bij de voedingsconcerns Unilever, Nestlé en Blédina.

 

Het bezoek begint met een algemene presentatie van het bedrijf. Tijdens de rondleiding krijgen wij een zo volledig mogelijk beeld van Ardo, met aandacht voor hun producten en hun klimaatbewuste productieproces. Er wordt ook halt gehouden in de agronomie, productie, verpakking en in de diepvries stockageruimte.

 

Dit bedrijfsbezoek is gratis. De firma vraagt ons tegen begin maart een inschrijvingslijst van maximum 50 personen door te sturen.

Wil je er dus zeker bij zijn, bevestig dan zo vlug mogelijk en ten laatste tegen 28 februari  je deelname per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zodra de deelnemerslijst volzet is wordt de lijst afgesloten (uiterlijk op 28 februari) en zullen geen nieuwe inschrijvingen aanvaard worden.

 

De verplaatsing naar Ardooie gebeurt met eigen vervoer. Om jullie toe te laten onderling af te spreken om te carpoolen zal na het afsluiten van de inschrijvingen (uiterlijk tegen einde februari) de lijst van de deelnemers per email rondgestuurd worden.

Vermeld dus bij je inschrijving of je chauffeur bent, of wenst te carpoolen.

 

We spreken ter plaatse af vanaf 13.45u. op de bezoekersparking van ARDO in de

Wezestraat 61 te Ardooie. Daar de bezoekersparking vrij klein is en de personeelsparking snel volzet, wordt aangeraden zo veel mogelijk te carpoolen. Het bedrijfsbezoek duurt ongeveer 2 uur.

 

Nog enkele belangrijke praktische tips :

- Met temperaturen van -18°C in de diepvriesruimte zijn een dikke trui en gemakkelijke stapschoenen zeer gewenst.

- Juwelen (ringen, kettingen, armbanden, horloges, oorringen) zijn verboden in de productie- en de verpakkingsafdeling.  Eventueel kunnen deze in een kluisje opgeborgen worden tijdens het bezoek.