AFGELAST 09/11/2020 RijmplekkenMaandag 9 november 2020 om 20.00 uur

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

Hugo Brouckaert

 

Rijmplekken

 

De dichtkunst in de Nederlands taal kende van in den beginne het eindrijm. Jacob Van Maerlant, de eerste bij naam bekende auteur, schreef in de 13e eeuw een bijbel, een wereldgeschiedenis en een natuurencyclopedie op rijm. De poëzie - aanvankelijk in liedvorm - zou voor eeuwen in een keurslijf van rijm en versmaat zitten. In de 20e eeuw echter namen de dichters massaal afscheid van wat zij ‘rijmdwang’ noemden en ook het metrum moest het ontgelden.

Dat opende perspectieven voor wie het rijm wel degelijk nog als bron van inspiratie, originaliteit en taalspel ziet: de plezierdichters en de auteurs van ‘light verse’, een genre dat samen met de naam uit de Angelsaksische landen komt.

Ons medelid Hugo Brouckaert beoefende het genre al in zijn studententijd en kwam zodoende voor een tijdje bij de radio (toen BRT) terecht als tekstschrijver voor kleinkunstprogramma’s. Nadat hij vervolgens 40 jaar besteed had aan het uitoefenen van een ernstig beroep, haalde hij zijn archief van onder het stof: grappige gedichten en vluchtige versjes, bijeengesprokkeld op straat, in de buurtwinkel en uit allerhande publikaties, dat alles aangevuld met actuele pareltjes. Onder de auteurs zijn ook bekende Vlamingen en Nederlanders.

Vergeet voor even de jobcreatie, de migratie, de mobiliteit, het coronavirus en uw belastingaangifte, om voor een avondje ontspanning binnen te treden in de wondere wereld van het oogrijm, de limerick en het puntdicht.

Door de nog van kracht zijnde corona-maatregelen zijn wij verplicht om het aantal deelnemers voor deze lezing tot maximum 82 te beperken en dient ook voor deze voordracht vooraf ingeschreven te worden tegen uiterlijk 30 oktober. Wil je er zeker bij zijn, bevestig dan onverwijld je aanwezigheid door overschrijving van 2,- € per persoon op de rekening BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA Brugge. Gelieve bij de mededeling de naam van de deelnemers alsook je telefoon of GSM-nummer te vermelden. Dit is nodig omdat wij, in het kader van contact tracing, samen met het zaalplan de naam van de aanwezigen dienen door te geven aan de Stad Brugge.

Wij vragen ook uitdrukkelijk om je eigen mondmasker mee te brengen, en dit te dragen vanaf het betreden van het gebouw.