AFGELAST 21/01/2020 Monoloog 'Het standpunt van Stéphanie'

 

Dinsdag 21 januari 2020 om 20.00 uur

 

Cultureel Centrum ‘De Dijk’

 

Blankenbergse Steenweg 221, 8000 Brugge

 

‘HET STANDPUNT VAN STEPHANIE’

 

Monoloog door Rita Lommée

 

Het is stilaan een traditie geworden onze lezingen af te wisselen met een artistiek optreden. Een bekende Brugse actrice brengt ons, in première,  een monoloog van Monique Jacqmain.

 

Het verhaal:

Koning Leopold II, getrouwd met Marie Henriëtte van Oostenrijk, had om politieke redenen zijn zinnen gezet op een huwelijk van zijn dochter, Stéphanie, met de Oostenrijkse troonopvolger. Zij zou dus keizerin van Oostenrijk-Hongarije worden.

Op 16 jaar werd Stéphanie uitgehuwelijkt, ze werd weduwe op haar 25e… Wie was prinses Stéphanie van België echt?

Met deze monoloog krijgt deze miskende vrouw de kans om haar verhaal te doen, haar visie te geven op de gebeurtenissen die haar leven tekenden: ze vertelt over haar Spartaanse opvoeding, haar liefdeloos huwelijk met kroonprins Rudolph van Oostenrijk, en diens zelfmoord in het slot Mayerling …

 

De auteur:

Monique Jacqmain (1934-2017) schreef de monoloog ‘Het standpunt van Stéphanie’. Zij werd geboren te Antwerpen en was hoogleraar Italiaans. Van haar zijn vooral vertalingen gekend o.a. van het boek ‘De Hollandse Dokter’ van Carlo Goldoni.

 

De actrice:

De Brugse actrice speelde jarenlang bij verschillende toneel-gezelschappen (de Korrekelder, Antigone, Malpertuis, Arca, ...) en kreeg ruime bekendheid door haar rollen in televisieseries als ‘De filosoof van ’t sashuis’, ‘De heren van Zichem’ en ‘De vorstinnen van Brugge’. Zij was ook docent woord en theater aan verschillende academies en conservatoria. Zij treedt op met poëzieprogramma’s. Vele VVA-ers zullen zich nog haar succesvol optreden voor onze vereniging  herinneren, nu alweer drie jaar geleden, met de monoloog  'Simonne'.

 

Voor deze voorstelling kan worden ingeschreven uiterlijk tegen 16 januari door € 10,- p.p. over te schrijven op rekening BE49 4700 2621 4171 van VVA – regio Brugge, met vermelding ‘Stéphanie’.