06/03/2020 Immuuntherepatie voor kanker: hoop of mythe

 

 

Vrijdag 6 maart 2020 om 20.00 uur

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

Prof. Evelien Smits

Immuuntherapie voor kanker: hoop of mythe?

 

 

Op 1 oktober 2018 ging de Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde naar twee grondleggers van de immuuntherapie. De idee achter het snelgroeiende onderzoek naar de kankerimmuuntherapie is de vaststelling dat het immuunsysteem kankercellen kan herkennen en elimineren. Mocht dit systeem onfeilbaar zijn, kreeg niemand kanker. Eén van de sleuteleigenschappen van kankercellen is hun vermogen om te ontsnappen aan het immuunsysteem. De immuuntherapie is erop gericht om het immuunsysteem de nodige wapens te geven om deze kankercellen alsnog te elimineren. Dit gebeurt enerzijds door het activeren van het immuunsysteem en anderzijds door het blokkeren van het mechanisme waarmee kankercellen ontsnappen. De beste resultaten zullen waarschijnlijk verkregen worden door de combinatie van beide pistes. Bovendien is ondertussen duidelijk dat bepaalde andere kankerbehandelingen, zoals bestraling, tumorcellen kunnen doden op een manier die het immuunsysteem activeert. Daarom is het interessant om naar wisselwerking te zoeken tussen de immuuntherapie en andere behandelingen. Dankzij de recente successen vindt de immuuntherapie hoe langer hoe meer zijn weg naar het ziekenhuis en maakt het deel uit van de standaardbehandeling voor verschillende kankertypes, al zijn er nog hindernissen op de weg.

 

Prof. Evelien Smits behaalde, na haar studies Biomedische Wetenschappen, in 2008 haar doctoraat in de Medische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Prof. Smits doet onderzoek in het Centrum voor Oncologisch Onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis.

In december 2017 ontving ze als enige laureaat een prijs van de Vlaamse en Waalse Fondsen voor Wetenschappelijk Onderzoek inzake immuuntherapie.