15/11/2019 - Na het journaal volgt het nieuws

 

Vrijdag 15 november 2019 om 20.00 uur

 

Meersenhuis, Oostmeers 3, 8000 Brugge

 

Johan Sanctorum

 

Na het journaal volgt het nieuws

 

 

Hoe verzamelen of maken kranten het nieuws?

Hoe gaat de openbare omroep, die van ons allemaal is, om met objectiviteit?

Hoe hebben de commercialisering en de marketinglogica, na de ontzuiling, tot vervlakking geleid?

Is er nog een verschil tussen De Standaard en De Morgen of wordt het steeds meer eenheidsworst?

Wat met de satirische pers, de betekenis van humor in de samenleving na 9/11?
Op welke manier sluipt de politiek correcte zelfcensuur in de redacties van kranten, weekbladen, tv-zenders?

Bestaat er nog echt zoiets als vrije meningsuiting, of is die alleen voorbehouden aan het kransje van zogenaamde opiniemakers?


Mediakritiek zou an sich eigenlijk overbodig moeten zijn, want de media zijn de zelfverklaarde waakhonden van de democratie.

In werkelijkheid moeten we hen zelf heel de tijd in ’t oog houden en hebben wij er een volle dagtaak aan. De waarheid is wat de lichtgelovige lezer/luisteraar/kijker voor waarheid wil kopen, zo lijkt het devies wel.

 

Johan Sanctorum zal een lezing geven over waarheid en fictie in de media. Is nieuws al dan niet fake? Dat is het thema van een verbijsterend boek over de vierde macht!

Na het journaal volgt het nieuws is echter geen klaagzang, maar een uitnodiging tot kritisch lezen en kijken. Bij een goede dosis mediakritiek is iedereen gebaat, ook de pers zelf. In deze lezing, waar ook plaats moet zijn voor humor en relativering, worden we allemaal een beetje journalist, en daar kan de democratie alleen maar bij winnen.

 

Johan Sanctorum studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Als essayist publiceert hij in verschillende bladen en tijdschriften en op zijn eigen webstek "Visionair België". Kunst, cultuur, muziek, architectuur, media en politiek zijn steeds weerkerende thema's.

Eind jaren 2000 werd Sanctorum actiever als publicist binnen de Vlaamse Beweging. In 2014 brak hij met het Vlaams Belang omdat hij het republikeinse verhaal herhaaldelijk gecounterd zag door het harde antivreemdelingendiscours.

Anno 2019 is Johan Sanctorum vooral actief als onafhankelijk publicist en blogger. Zijn teksten zijn uitgesproken polemisch, kritisch-beschouwend en dikwijls ironiserend van toon. Hij is onder meer columnist bij het webmagazine Doorbraak.