Nieuwjaarsspeech van onze voorzitter

Nieuwjaarsspeech van onze voorzitter

Goedenavond en gelukkig nieuwjaar aan u allen.

We hebben al het geluk gehad om Christa Scherpereel te zien optreden.
Dank u wel, Christa, voor deze voorstelling. Met uw passie voor expressie heeft u mij, maar ik ben er zeker van dat ik ook mag spreken voor de rest van de VVA-ers, diep geraakt. We beleefden deugd aan de herkenbaarheid van uw verhalen.

Dit optreden sluit prachtig aan bij mijn betoog.

Wat is geluk eigenlijk?
Geluk wordt vaak omschreven als een positieve gemoedstoestand waarin mensen zich tevreden, vervuld en vreugdevol voelen. Dat is natuurlijk subjectief en kan voor iedereen iets anders betekenen.
Voor sommigen is geluk verbonden aan externe omstandig-heden, zoals succes of relaties, terwijl anderen het vinden bij een interne balans, persoonlijke groei of het waarderen van kleine momenten.
Geluk kan ook worden beschreven als een combinatie van kortstondige vreugde en duurzame tevredenheid.
 
Als je om je heen kijkt zie je vaak op het eerste zicht meer ongelukkige dan gelukkige mensen.
Hoe komt dat? Er zijn tal van oorzaken, zowel interne als externe, die iemand belemmeren om gelukkig te zijn.
 
Interne belemmeringen kunnen zijn: zelfkritiek, piekeren, een pessimistische mindset of onrealistische verwachtingen, zoals altijd streven naar perfectie of constante tevredenheid.
Gebrek aan zelfliefde en moeite hebben om jezelf te accepteren of te waarderen is ook een belemmering voor geluk.
Stress en angst en jezelf voortdurend vergelijken met anderen houden eveneens het geluksgevoel tegen.
 
Externe belemmeringen zijn er ook legio: financiële problemen, slechte gezondheid, een onveilige situatie en sociale druk veroorzaakt door de hoge verwachtingen van familie, vrienden of de samenleving.
Of nog: het aanhouden van toxische relaties door om te gaan met mensen die je energie wegnemen of je kleineren,    
die maken je ook niet gelukkig evenmin als het constante gevoel van gebrek aan tijd, het altijd bezig zijn zonder ruimte voor ontspanning of reflectie.

Geluk is (helaas) niet maakbaar, maar ons gedrag is stuurbaar.

Er zijn tal van aandrijvingen van geluk, zowel interne als externe.

Mag ik er een paar interne opsommen:
en zinvolle doelen en passie nastreven.

Externe aanzetten tot geluk zijn ondermeer:

Het vinden van geluk gaat vaak over het balanceren van de invloeden die je belemmeren met de krachten die je voeden.
Elke dag iets kleins denken en doen kan een groot verschil maken. Dat blijkt zelfs uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Kleine micromomenten van positief denken verbreden onze blik en versterken ons, ook als het soms moeilijk gaat.
 
Daaruit groeide het idee van de Gelukskalender. 7000 mensen gingen voor de Katholieke Universiteit Leuven aan het werk met de wijsheden en opdrachten van het project Gelukskalender. Zij kregen 365 keer een originele wijsheid van iemand die op die dag jarig is en een tip die daaraan gekoppeld is. Zij ervoeren een groter geluksgevoel.

Die gedachte leidt mij naadloos naar het geluk om zo’n bestuur te hebben. Ik wil hen allen bedanken, Roland Baert, Jan Beheyt, Bruno Comer, Jan De Graeve, Marie-Jeanne Deschepper, Rony Fevery, Veronique Souillaert en last but not least Eric Vienne. Ook in 2024 waren zij de drijvende kracht. Mijn job als voorzitter is ontelbaar keer leuker en gemakkelijker dank zij hun inzet. Bedankt dat jullie elk jaar opnieuw onze missie mogelijk maken. Ik kijk al uit naar het volgende jaar en wat we daarin samen zullen bereiken. Ik gun jullie van harte diezelfde ervaring als die 7000 proefpersonen en biedt jullie dan ook deze kalender aan. Echter, beste bestuursleden, jullie zullen zich moeten haasten om de eerste 4 dagen geluk in te halen.

De VVA-Brugge heeft nog meer geluk. Wij hebben ons lid Hugo Brouckaert die getrouw de nieuwsbrieven en ezelsvellen naleest op taalfouten. Zijn zeer gewaardeerde bijdrage bedroeg eind 2024 maar liefst het totaal van 100 nagekeken teksten. Hij kan er vandaag, jammer genoeg niet bij zijn, maar toch zeg ik vanavond: bedankt Hugo.

Nieuwjaarsvieringen gaan terug tot ongeveer 3.000 jaar voor Christus, aan het begin van het bronzen tijdperk. Vijfduizend jaar geleden in het oude Egypte vierden de Egyptenaren Wepet Renpet, wat opening van het jaar betekent. De oudst bekende nieuwjaarswens in onze contreien dateert van rond 1500. Bij allerlei beroepen zoals schoorsteenvegers, lantaarnopstekers, postbezorgers, enzovoort, was het de gewoonte om met nieuwjaar van deur tot deur te gaan. Zij hadden prenten of almanakken bij zich, die ze aan de deur verkochten.

De wens gelukkig nieuwjaar is een manier om iemand een voorspoedig en vreugdevol nieuw kalenderjaar toe te wensen.
De inhoud van de wens gelukkig nieuwjaar omvat dus meerdere positieve en symbolische wensen voor het komende jaar.

Kortom, ik wens jullie een gelukkig nieuw jaar, met inbegrip van alle voornoemde positieve en symbolische intenties.

Tot slot, we sluiten de avond natuurlijk af met broodjes, een drankje en voornamelijk een gezellig samenzijn.

Tot zo dadelijk en later op de avond, wens ik jullie een veilig weer thuis.


top